Wat is het verschil tussen spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie
Is er verschil tussen spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie?
Het huis voelt tochtig aan, je energierekening blijft oplopen en je denkt. dit moet anders kunnen. Isoleren dus. Maar zodra je gaat googelen, kom je termen tegen die verwarring zaaien. Spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie, na-isoleren, EPS-parels, aminofoam... het lijkt wel een taal op zich.
Heel simpel, spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie zijn twee manieren om hetzelfde doel te bereiken. Namelijk je huis beter isoleren. Maar de weg ernaartoe verschilt flink. Beide methodes hebben zo hun voordelen, afhankelijk van je woning, je wensen én je portemonnee. We nemen je mee in de verschillen, zodat jij straks weet wat past bij jouw huis.
Wat is een spouwmuur eigenlijk?
Om spouwmuurisolatie te snappen, is het goed om te weten wat een spouwmuur is. Veel huizen in Nederland, zeker die van na 1920, zijn gebouwd met een binnen- én een buitenmuur, met daartussen een open ruimte. De spouw. Die spouw was ooit bedoeld om vocht buiten te houden. Wat destijds nog niemand wist, is dat het ook een perfect kanaal is waar warmte zo doorheen verdwijnt.
Bij spouwmuurisolatie vullen we die lege ruimte op met isolatiemateriaal. Daarmee stopt de luchtstroom, blijft de warmte binnen en krijg je een comfortabeler huis. Het is een vrij snelle en betaalbare manier om flinke winst te boeken op comfort én energieverbruik.
Gratis Inspectie?
Ben je van mening dat jouw spouwmuurisolatie niet meer in topconditie is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis inspectie!
En wat is dan buitengevelisolatie?
Bij buitengevelisolatie gaan we letterlijk aan de buitenkant aan de slag. Er wordt een isolatielaag op de buitenmuur aangebracht, die vervolgens netjes wordt afgewerkt met stucwerk, steenstrips of gevelpanelen. Het resultaat is een compleet nieuwe buitengevel mét uitstekende isolatiewaarde.
Deze methode is ideaal als je woning geen spouwmuur heeft, of als die spouw simpelweg te smal is om effectief te isoleren. Ook als je gevel aan een opknapbeurt toe is, sla je met buitengevelisolatie twee vliegen in één klap. isoleren én vernieuwen.
Wat zijn de verschillen?
Spouwmuurisolatie is sneller, goedkoper en ingrijpt minder op je woning. We boren kleine gaatjes in de buitenmuur, vullen de spouw met isolatiemateriaal en werken de gaatjes netjes af. Binnen één of twee dagen is het geregeld, en je merkt vaak direct verschil in temperatuur en geluidsisolatie.
- Bij HR-EPS parels bijvoorbeeld, krijg je een lichte, krachtige isolatielaag met een lange levensduur.
- Bij Aminofoam UF schuim kun je zelfs de lastig bereikbare of smalle spouwruimtes vullen, omdat het schuim uitzet en elk hoekje bereikt.
Buitengevelisolatie is meer werk, kost meer tijd én geld, maar biedt wel meer isolatievermogen. Omdat je een dikkere isolatielaag kunt aanbrengen, scoor je op papier een hogere Rc-waarde. Bovendien krijg je de kans om je gevel meteen visueel een upgrade te geven.
Het grote verschil zit dus in de ingreep. Spouwmuurisolatie werkt binnen de bestaande muur, buitengevelisolatie voegt iets toe aan de buitenkant.
Hoe zit het met vocht?
Vocht is een veelgenoemde zorg, zeker bij oudere woningen. Isoleren zonder rekening te houden met de vochtbalans in je gevel kan voor problemen zorgen.
Gelukkig hoeft dat niet, mits je het goed aanpakt. Bij ISOSEL Spouwmuurisolatie kijken we altijd naar de staat van de muur, de ventilatie en het type materiaal. Zo voorkomen we dat vocht wordt opgesloten of dat er koudebruggen ontstaan.
Welke methode past bij jouw huis?
De keuze hangt vooral af van de bouw van je woning. Heeft je huis een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is? Dan is spouwmuurisolatie bijna altijd de snelste én voordeligste stap. Heb je geen spouw? Of is je buitengevel aan renovatie toe? Dan kan buitengevelisolatie interessanter zijn. Ook voor monumentale panden of huizen met bijzondere gevels is soms een andere aanpak nodig.
Daarnaast spelen persoonlijke wensen mee. Wil je de buitenkant van je woning sowieso al veranderen? Heb je plannen voor verduurzaming op meerdere vlakken? Dan is buitengevelisolatie soms logischer in een groter geheel.
Meer dan alleen comfort
Isoleren is meer dan een warme winter of een koele zomer. Je huis wordt stiller, gezonder en energiezuiniger. Bovendien stijgt de waarde van je woning, en in veel gevallen kun je gebruikmaken van subsidies of leningen. Dat maakt isoleren niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. We komen graag vrijblijvend langs voor een GRATIS inspectie op locatie.