Blog Layout

Koudebruggen

Koudebruggen (warmtebruggen of een thermische bruggen) , hoe los je die op?

Koudebrug in de muur? Dan behaal je niet het gewenste isolatierendement

Wanneer je een optimaal rendement van isolatietoepassingen wilt behalen, kun dit fenomeen niet gebruiken. Koudebruggen, ook wel het tegenovergestelde genoemd: warmtebruggen of een thermische brug genoemd, zijn de vijand van elke vorm van isolatie. Wat een koudebrug is en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw spouwmuurisolatie het hoogst mogelijke rendement oplevert, leggen we graag uit. 


Mogelijke probleem bij spouwmuurisolatie: de koudebrug. Spouwisolatie heeft veel voordelen. In vergelijking met alle isolatiemaatregelen is spouwisolatie snel en relatief goedkoop uit te voeren. Wanneer de isolatie niet goed wordt aangebracht, kleven er ook nadelen aan spouwmuurisolatie. Een daarvan heeft te maken met vocht. Maar er is nog een berucht probleem: koudebruggen.

Gratis inspectie aanvragen
koudebruggen

Spouwmuurisolatie en vochtproblemen 

Veroorzaakt spouwmuurisolatie nu vochtproblemen in muren, of lost het deze op? Veel mensen hebben angst voor het laten isoleren van de spouw. Meestal omdat ze hebben gehoord dat spouwisolatie voor vochtproblemen in de muur zorgt. Spouwisolatie zelf zorgt niet voor vochtproblemen. De oorzaak ligt doorgaans in grondwater of hemelwater dat de kans krijgt in de muur te trekken. In een holle spouw, een spouwmuur zonder isolatie, kan dit vocht verdampen en worden afgevoerd via ventilatieroosters. Wanneer ondeskundige aangebrachte spouwisolatie ventilatie blokkeert, treedt zogenaamde dauwpuntverplaatsing op. Een dauwpunt is het punt waarop de lucht verzadigd is met vocht en het vocht condenseert. Wanneer dit vocht zich opheeft in of achter het isolatiemateriaal. Dit kan leiden tot vocht- en schimmelproblemen. Verkeerd uitgevoerd isolatiewerk dan dus nadelen hebben wanneer het zorgt voor verstoring van het dauwpunt: het punt waarop waterdamp condenseert.


Spouwmuurisolatie dient daarom altijd uitgevoerd te worden door een gespecialiseerd bedrijf en met de juiste materialen. Bij ISOSEL Spouwmuurisolatie werken we uitsluiten met HR++ EPS-parels voor het isoleren van spouwmuren. HR++EPS-parels zijn een vorm van inblaas-isolatie. Samen met een milieuvriendelijke lijm worden de korrels in de muur geblazen. De korrels zijn klein genoeg om zich overal te kunnen plaatsen. De lijm zorgt ervoor dat er een solide massa ontstaat die – anders dan bijvoorbeeld isolatiewol nooit inzakt. Tussen de korrels blijft ruimte ontstaan om condens via de ventilatieroosters af te voeren.


Gratis inspectie en hulp

Koudebruggen en isolatie

Achterblijvende koudebruggen zijn een ander soort probleemveroorzakers. Koudebruggen zijn plaatsen waar dankzij het ontbreken van isolatiemateriaal warmte kan ontsnappen. Koudebruggen moeten altijd vermeden worden. Koudebruggen zijn ongeïsoleerde locaties tussen het isolatiemateriaal. Zonder isolatiemateriaal hebben deze locaties een lagere oppervlaktetemperatuur dan hun omgeving. Zo ontstaat typisch een plaatsen waar waterdamp zich, zoals een koude spiegel in de badkamer, tegen condenseert. 


Gratis inspectie op locatie

Wat veroorzaakt koudebruggen?

Koudebruggen in een spouwmuur zijn punten waar isolatie ontbreekt, terwijl de spouw wel is geïsoleerd. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Dit maakt koudebruggen tot delen waar warmte sneller naar buiten ontsnapt dan in aangrenzende gebieden. Een koudebrug kan op verschillende manieren ontstaan. Natuurkundig gezien ontstaan koudebruggen wanneer materialen met verschillende thermische geleidbaarheid samen een geheel vormen. Zolang er overal in de spouw voldoende ruimte is, en de binnen en de buitenmuur elkaar niet raken, zijn er ook geen koudebruggen. Toch komen koudebruggen vaak voor. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.


  • Koudebruggen kunnen ontstaan wanneer de isolatie niet goed is uitgevoerd.
  • Verouderde isolatie kan zijn ingezakt of zijn aangetast door vocht, schimmel of ongedierte. Wanneer vocht in het isolatiemateriaal kan dringen verliest het zijn isolerende werking.
  • Vervuiling in de spouw is eveneens een berucht probleem dat koudebruggen kan veroorzaken. Vervuiling kan bestaan uit zogenaamde cementbaarden: dikke uitlopers specie die in de spouw zijn achtergebleven. Ook achtergelaten (bouw)materiaal in de spouw kunnen de oorzaak zijn van koudebruggen.



Gratis inspectie aanvragen
  • Hoe kan ik koudebruggen voorkomen?

    Om risico’s op het ontstaan van koudebruggen te vermijden wordt door een goed isolatiebedrijf vooraf een spouwmuurinspectie uitgevoerd. Deze kan worden uitgevoerd door via een klein gaatje in de voeg kan met een speciale camera de spouw worden bekeken. Een andere methode is om de spouwmuur te inspecteren met een warmtebeeldcamera. Met deze gevoelige camera’s kan in beeld worden gebracht op welke locaties er meer warmte ontsnapt. Deze warmtelekkage’s zijn de koudebruggen. Wanneer u bij Isosel spouwmuurisolatie laat uitvoeren, starten we het traject met een gratis spouwmuurinspectie. De inspectie geeft zicht op eventueel voorbereidende werkzaamheden die ervoor zorgen dat u het meeste rendement haalt uit de spouwmuurisolatie. 

Conclusie

Koudebruggen (warmtebruggen of een thermische bruggen) verhogen het energieverbruik, verlagen het rendement van uw spouwmuurisolatie en uw wooncomfort. In het slechtste geval zorgen ze ook voor vocht- en schimmelproblemen. U kunt problemen en teleurstellingen voorkomen door een goed isolatiebedrijf te kiezen dat u goed informeert en vooraf een spouwmuurinspectie uitvoert.


Gratis inspectie aanvragen
  • muien in de spouwmuur

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Huisisolatie tip 

    muien in de spouwmuur

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Besparing spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Besparing spouwmuurisolatie: wat is de besparing bij spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is een slimme en efficiënte manier om energie te besparen en het comfort in uw woning te verhogen. Bij Isosel Spouwmuurisolatie gebruiken we twee type isolatiematerialen die bewezen hoogwaardig en effectief zijn: AminoFoam en HR++ EPS parels.
Hoe spouwmuren isoleren
door Rini Petersen 28 mrt., 2024
Hoe spouwmuren isoleren op een duurzame manier? Welke isolatiematerialen zijn het meest effectief voor mijn woning en hoe pak ik het isoleren van een spouwmuur aan als het nodig is om te na-isoleren? Bij Isosel Spouwmuurisolatie bent u voor de meest moderne manier van spuwmuurisolatie aan het juiste adres.
Wat levert spouwmuurisolatie op
door Rini Petersen 23 feb., 2024
Wat levert spouwmuurisolatie op? Tot wel 600m3 gas per jaar besparen? Spouwmuurisolatie levert direct energiebesparingen op. Bij Isosel Spouwmuurisolatie hebben veel ervaring met het isoleren van zowel holle spouwmuren als met na-isoleren van spouwen met verouderde isolatie met EPS parels en Aminofoam.
Share by: