Blog Layout

Wordt muurisolatie verplicht?

Muurisolatie, is dat verplicht? 

Antwoord op vragen over de verplichting van muurisolatie 

Muurisolatie, is dat verplicht? Het antwoord is ‘ja’. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit. Sinds de jaren 80 hebben nieuwe woningen standaard muurisolatie. Daarvoor hadden huizen vaak holle spouwen. Inmiddels is het isoleren van zowel binnen als buitenmuren verplicht, maar gelden er verschillende normen. 


Met het isoleren van een woning kan ontzettend veel energie worden bespaard. Maar wordt woningisolatie straks verplicht? Door spouwmuurisolatie of vloerisolatie aan te brengen, wordt de energierekening tientallen procenten lager.



Ook jaarlijks besparen op de energierekening en profiteren van alle andere voordelen van muurisolatie? Vraag ons om een gratis gevelinspectie en meer informatie.

Gratis inspectie aanvragen
Wordt muurisolatie verplicht?

Is uw huis een energievreter?

Nederland kent nog veel woningen zonder muurisolatie. Dit betekent dat er nog een hoop te bereiken is op gebied van verduurzaming. Het betreft oudere woningen, gebouwd voor de jaren 80, toen muurisolatie nog niet standaard bij het bouwen van de woning werd toegepast. Oudere woningen zijn ware energievreters. Met muurisolatie zijn deze woningen alsnog energiezuiniger te maken. En het mooie is: de investering verdien je dankzij lagere stookkosten binnen een paar jaar terug.



Gratis inspectie en hulp

Muurisolatie en subsidie

Op dit moment kunnen eigenaren van een woning die willen verduurzamen, hiervoor nog altijd subsidie krijgen. Via de Investeringssubsidie, duurzame energie en energiebesparing (ISDE), kun je als huiseigenaar of eigenaar van een zakelijk pand een deel van de kosten voor muurisolatie of andere duurzame toepassingen vergoed krijgen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. De ISDE-subsidie loopt nog tot 2030. 



Wilt u weten of u muurisolatie kunt laten aanbrengen met overheidssubsidie? Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij adviseren u graag.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Dit zegt het Bouwbesluit over muurisolatie

Een gebouw isoleren o.a. door middel van muurisolatie heeft veel voordelen. Je bespaart geld op je energierekening, je woont prettiger en minder stoken is ook beter voor het milieu. Er zijn wettelijke eisen waaraan de thermische isolatie (Rc waarde) van een gebouw moet voldoen. Deze zijn vastgelegd in het zogenaamde Bouwbesluit 2012.



Gevels, dus muurisolatie dienen bij nieuwbouw een Rc-waarde te hebben van 4,7 m2K/W. Bij woningrenovatie Rc 1,4 m2K/W.

Je ziet dat het Bouwbesluit een groot verschil maakt tussen muurisolatie bij nieuwbouw en renovatie. Wel verstaat ze onder nieuwbouw ook nieuwe aanbouwen aan bestaande woningen. Ga je een serre aanbouwen bijvoorbeeld, dan moet de e nieuwe constructie dus aan de nieuwbouw-eis voor isolatie voldoen. Gaat het om renovatie van binnenruimten, of om na-isolatie van een spouwmuur, dan mag bij de isolatie van die muren aan de RC-waarde van woningrenovatie worden voldaan.


Gratis inspectie aanvragen
  • Heeft mijn woning muurisolatie?

    Het bouwjaar van een huis is een indicatie voor de aanwezigheid van isolatie.


    Een woning van voor 1920 heeft vanuit de bouw geen spouwmuren. De muren werden op een andere manier gebouwd. Muurisolatie is dus niet aanwezig. 


    Woningen tussen 1920 tot circa 1970 werden gebouwd met een spouwmuur, maar deze werden niet gevuld met isolatiemateriaal. Men ging er toen nog van uit dat een luchtlaag voldoende isolatie bood. Na muren zonder spouw was dit geen slechte gedachte. Toch denken we inmiddels heel anders over muurisolatie. Woningen van voor de jaren tachtig hebben dus een spouw die geschikt is, waarschijnlijk geschikt is voor muurisolatie. Om een spouwmuur te isoleren dient de spouw minimaal 3,5 cm breed te zijn en mag er geen rommel cementbaarden in de mouw aanwezig zijn. Een spouwmuurinspectie kan dit uitwijzen. 


    Vanaf de jaren 80 werd vanaf de bouw gestart met het isoleren van woningen. In deze woningen is dus al muurisolatie aanwezig. Dit wil zeker niet zeggen dat dit de beste muurisolatie is volgens de huidige maatstaven. Oude muurisolatie kan zijn ingezakt of zijn aangetast. Hierdoor verliest u een groot deel van het rendement. Dit kan worden opgelost met na-isoleren. Dit is een specialistische klus en dient altijd te worden uitgevoerd door een goed isolatiebedrijf. 


    Laat u niets wijsmaken en start een project muurisolatie altijd met een bedrijf dat vooraf een gevelinspectie uitvoert. Heeft u plannen voor muurisolatie? Vraag deze gratis inspectie dan bij ons aan! 


HR++ EPS Parels

Bij Isosel Spouwmuurisolatie kiezen wij voor muurisolatie voor HR++ EPS Parels. Deze bieden de meeste voordelen. Zowel op gebied van rendement als op toepasbaarheid. 


EPS wordt ook aangeduid met de term ‘polystyreen’. Het is een lichtgewicht materiaal met zeer hoge isolatiewaarden. HR++EPS-parels gaan tientallen jaren mee, zonder dat het inzakt. Het materiaal neemt geen vocht op, waardoor het ongevoelig is voor vocht en schimmel. EPS geeft geen giftige gassen af, zoals bijvoorbeeld PUR dat doet. Bij afbraak van het pand is EPS volledig te verwijderen en te recyclen.


De voordelen van HR++ EPS-parels als muurisolatie:


  • Zeer hoge isolatiewaarde
  • Subsidiemogelijkheden
  • EPS-parels zijn klein, ze vullen de spouw tot in de kleinste hoekjes zonder koudebruggen
  • De ruimte tussen de korrels zorgen voor afvoer van waterdamp via ventilatieroosters: geen vochtproblemen
  • EPS-korrels hebben een extreem lange levensduur


Na-isoleren is nooit meer nodig!


Wat kost spouwisolatie?
  • Wordt muurisolatie verplicht?

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Huisisolatie tip 

    Wordt muurisolatie verplicht?

Zo wordt muurisolatie aangebracht

HR+++ EPS-parels hebben een kleine doorsnede. Dit zorgt ervoor dat ze de totale spouw, ook op lastige plaatsen als hoeken, volledig vullen. Via een compressor en een slang worden de parels via diverse boorgaten in de buitenmuur in de spouw geblazen. Dit gebeurt op diverse locaties, die ook direct weer netjes worden gedicht met voegspecie. De parels worden in de muur gespoten met een niet schadelijke lijm. Deze zorgt ervoor de parels een solide blok vormen dat nooit meer inzakt. De hoeveelheid lijm wordt zorgvuldig samengesteld. Er blijft voldoende ruimte tussen de bolletjes over om waterdamp dat in de spouw aanwezig is via ventilatierooster te kunnen afvoeren. Wanneer de spouw volledig is voorzien van muurisolatie profiteert u direct van de isolerende werking.


Meer informatie over muurisolatie nodig?

Wij helpen u graag! Heeft u vragen over de werking van HR++ EPS-parels, over muurisolatie of wilt u onze gratis gevelinspectie aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Gratis inspectie aanvragen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Besparing spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Besparing spouwmuurisolatie: wat is de besparing bij spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is een slimme en efficiënte manier om energie te besparen en het comfort in uw woning te verhogen. Bij Isosel Spouwmuurisolatie gebruiken we twee type isolatiematerialen die bewezen hoogwaardig en effectief zijn: AminoFoam en HR++ EPS parels.
Hoe spouwmuren isoleren
door Rini Petersen 28 mrt., 2024
Hoe spouwmuren isoleren op een duurzame manier? Welke isolatiematerialen zijn het meest effectief voor mijn woning en hoe pak ik het isoleren van een spouwmuur aan als het nodig is om te na-isoleren? Bij Isosel Spouwmuurisolatie bent u voor de meest moderne manier van spuwmuurisolatie aan het juiste adres.
Wat levert spouwmuurisolatie op
door Rini Petersen 23 feb., 2024
Wat levert spouwmuurisolatie op? Tot wel 600m3 gas per jaar besparen? Spouwmuurisolatie levert direct energiebesparingen op. Bij Isosel Spouwmuurisolatie hebben veel ervaring met het isoleren van zowel holle spouwmuren als met na-isoleren van spouwen met verouderde isolatie met EPS parels en Aminofoam.
Share by: