Spouwmuur herkennen
Spouwmuur herkennen
Meer over herkenbaarheid van spouwmuren wanneer je wilt gaan isoleren
Waarom is een spouwmuur herkennen nodig? Hebben niet alle huizen gewoon een spouw? Vaak wel. Bijna alle Nederlandse woningen met een gemetselde gevel hebben een spouw. Een goede spouwmuur herkennen – dus eigenlijk de conditie van de gevel – is belangrijk wanneer je jouw huis wilt verduurzamen, bijvoorbeeld door middel van spouwmuurisolatie. De spouw isoleren is een van de meest effectieve plekken om warmteverlies tegen te gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed de bouwkundige staat van de spouwmuur kunt herkennen. Het herkennen en inspecteren van de spouwmuur geeft inzicht in de eventuele gevelproblemen en de beste opties voor spouwmuurisolatie.
Een spouwmuur herken je zo.
Wat is een spouwmuur precies?
Een spouwmuur is een dubbelwandige muur met in het midden een ruimte ertussen. De tussenruimte is de spouw. Spouwmuren kwamen in opkomst vanaf de jaren ’20. De binnenmuur van een spouwmuur draagt doorgaans het gewicht van de constructie, terwijl de buitenmuur dient als beschermlaag tegen weersinvloeden. De ruimte tussen deze muren is gevuld met lucht, zorgt voor natuurlijke ventilatie en voorkomt dat vocht van buiten doorslaat naar de binnenmuur. Bovendien heeft lucht een isolerende werking. Dit was de oorspronkelijke functie van de spouwmuur.
Tegenwoordig denken we hier anders over. Een lege, niet geïsoleerde spouwmuur herkennen we onder andere aan het feit dat deze koud aanvoelt en zorgt voor veel warmteverlies.
Hoe herken je een spouwmuur?
Een spouwmuur herkennen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het bouwjaar van je woning en de opbouw van de gevel. Woningen gebouwd na 1920 hebben vaak een spouwmuur, vooral woningen die na 1975 gebouwd zijn, omdat toen ook de isolatie-eisen strenger werden. Oudere huizen hebben meestal massieve muren zonder spouw. Een spouwmuur heeft vaak een regelmatige baksteenpatroon, zoals halfsteensverband, terwijl een massieve muur vaak een ander patroon laat zien.
Een spouwmuur herkennen gaat ook door te kijken naar de dikte van de muur. Een muur dikker dan 25 cm is vaak een spouwmuur. Massieve muren zijn vaak dunner. Ook aan de plaatsing van ramen en deuren kun je een spouwmuur herkennen. Bij een spouwmuur zie je vaak een verspringing in de gevel bij raamopeningen en deuren, omdat de spouw ruimte inneemt. En tenslotte duidt ook de aanwezigheid van ventilatieroosters op een gevel met spouwmuren.
Problemen aan een spouwmuur herkennen
Een spouwmuur kan in de loop van de jaren problemen ontwikkelen die belangrijk zijn om op te merken, vooral voordat je besluit om de muur te isoleren. In een spouwmuur kan vervuiling ontstaan door losgeraakte stukjes mortel of ander bouwafval, ook wel bekend als ‘cementbaarden’. Deze brokjes cement en vuil kunnen na verloop van tijd de ventilatie in de spouw verstoren en vochtophoping veroorzaken. Bij isolatiewerkzaamheden is het belangrijk dat de spouw schoon en vrij is van deze vervuiling om een optimale isolatiewaarde te behalen.
Vochtproblemen in oude spouwmuren
Vocht is een veelvoorkomend probleem bij oudere spouwmuren. Wanneer een spouw niet goed ventileert of er bouwafval in de spouw zit, kan vocht blijven hangen en doorslaan naar de binnenmuur. Dit kan leiden tot schimmelvorming en schade aan het binnenwerk. Soms ontstaan er ook koudebruggen door fouten in de constructie, die zorgen voor condensvorming aan de binnenzijde van de muur.
Spouwmuren herkennen zonder isolatie
Spouwmuren werden oorspronkelijk ontworpen voor ventilatie en om vocht van de binnenmuur weg te houden. Bij de eerste generatie spouwmuren lag de nadruk niet op isolatie, maar eerder op het drooghouden van de binnenmuren. Pas rond de jaren ’70 en ’80 kwam het idee op om deze spouwruimtes te vullen met isolatiemateriaal, zodat ook warmteverlies verminderd kon worden.
Een spouwinspectie geeft betrouwbare informatie of de spouw gevuld is met isolatie, maar er een continu gevoel van tocht en koud aanvoelende binnenmuren zijn ook signalen. Ook is het mogelijk dat de spouw ooit wel is geïsoleerd, maar het isolatiemateriaal is aangetast of verzakt, waardoor het zijn werking is verloren.
Een spouwmuur herkennen en verkennen via een gevelinspectie
Een gevelinspectie geeft betrouwbare informatie over de staat van de gevel en eventueel aanwezig isolatiemateriaal. ISOSEL Spouwmuurisolatie biedt een gratis gevelinspectie aan voor woningen die in aanmerking komen voor gevelisolatie. Tijdens deze inspectie wordt gekeken naar de bouwkundige staat van de muur, de aanwezigheid van vervuiling in de spouw, en de mogelijkheid om isolatie aan te brengen.
Onze gratis gevelinspectie helpt niet alleen om te bepalen of jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie, maar geeft je ook inzicht in de staat van je gevel en de mogelijke verbeterpunten. Hiermee kun je weloverwogen beslissen over de volgende stappen in het verduurzamen van je woning.