Blog Layout

Spouwmuur Isolatie vochtproblemen

Spouwmuur isolatie vochtproblemen

Antwoord op vragen over het oplossen van uw vochtproblemen met isolatie

Last van koude muren, schimmel en vochtproblemen in een oudere woning? Grote kans dat de afwezigheid van spouwmuurisolatie de boosdoener is. Spouwmuurisolatie wordt in de meeste gevallen gekozen om warmteverlies tegen te gaan. Slim, want de spouwmuren isoleren kan, afhankelijk van de woning en het type isolatiemateriaal een energiebesparing van 20% tot 30% opleveren. Daarnaast maakt spouwmuurisolatie een einde aan vochtproblemen vanuit de spouwmuur.



Gratis inspectie aanvragen
Isolatie vochtproblemen

Vochtproblemen door een holle spouwmuur? Laat de muren isoleren

Hoe stopt spouwmuurisolatie vochtproblemen?

Spouwmuurisolatie kan vochtproblemen helpen voorkomen door het creëren van een thermische barrière tussen de binnen- en buitenmuren. Het isolatiemateriaal in de spouwmuur vermindert het warmteverlies door de muur, waardoor de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten worden geminimaliseerd. Ook wordt door het isoleren van de spouwmuur wordt het warmteverlies naar buiten verminderd. Hierdoor blijft de binnentemperatuur stabiel blijft. Dit vermindert de kans op condensatie op koude oppervlakken, zoals binnenmuren. Condensatie kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Door de spouwmuur vakkundig te laten isoleren wordt dit probleem verhinderd.



Gratis inspectie en hulp

Hoe vochtproblemen kunnen ontstaan na spouwmuurisolatie

Koudebruggen zijn vaak de boosdoener bij vochtproblemen na isolatie. Koudebruggen zijn gebieden waar warmteverlies optreedt door slechte isolatie of onderbrekingen in de isolatielaag. Deze koudeplekken zijn ook de locaties die condensatie bevorderen en zo vochtproblemen veroorzaken. Laat daarom spouwmuren isoleren door een erkend bedrijf.  Bij Isosel Spouwmuurisolatie isoleren we spouwmuren met HR++EPS parels. Deze hebben niet alleen de hoogst mogelijk isolatiewaarde, de korrels zijn ook klein. Door dit kleine formaat kunnen alle locaties in de spouwmuur, ook lastig bereikbare hoeken, optimaal gevuld worden. Koudebruggen komen daardoor niet voor.  

Wat kost spouwmuurisolatie?

Waarom zorgen koudebruggen voor vochtproblemen?

Koudebruggen kunnen vochtproblemen veroorzaken door condensatie. Op locaties waar geen isolatiemateriaal aanwezig is (koudebruggen) is de oppervlaktetemperatuur lager dan de omliggende constructie. De koude temperatuur zorgt ervoor dat juist op die locatie vochtige lucht condenseert. . Het vocht dat zich ophoopt op de koudebrug kan doordringen in aangrenzende materialen, zoals muren, plafonds of vloeren. Dit kan leiden tot vochtige plekken, wat weer kan resulteren in verkleuring, loslatende verf, behang of pleisterwerk, en structurele schade. Daarnaast is vocht een voedingsbodem voor schimmels. Schimmels gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen zich verspreiden naar omliggende oppervlakken en materialen, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.



Het voorkomen van koudebruggen in de spouwmuur is dus erg belangrijk. Kies daarom voor een erkend en ervaren isolatiebedrijf die uw spouwmuurisolatie uitvoert.


Gratis inspectie aanvragen
  • Wat zijn HR++ EPS isolatiekorrels?

    EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, dit is een lichtgewicht en thermisch isolerend materiaal. HR++ EPS isolatiekorrels zijn hoogwaardige geëxpandeerde polystyreenkorrels met een hogere isolatiewaarde dan normale EPS parels. HR++ EPS isolatiekorrels hebben de volgende voordelen:

    • Thermische isolatie: EPS heeft uitstekende thermische isolerende eigenschappen. Het beperkt warmteoverdracht, waardoor het energieverbruik voor verwarming en koeling van een gebouw kan worden verminderd.
    • Lichtgewicht: EPS is een licht materiaal, wat het gemakkelijk hanteerbaar maakt tijdens de installatie. Het veroorzaakt geen extra belasting op de constructie van het gebouw.
    • Vochtbestendigheid: HR++ EPS isolatiekorrels hebben een gesloten celstructuur, waardoor ze van nature waterafstotend zijn. Dit maakt ze bestand tegen vocht en voorkomt dat ze water opnemen, wat de isolerende eigenschappen ten goede komt.
    • Duurzaamheid: EPS is een duurzaam materiaal met een lange levensduur. Het is bestand tegen veroudering, rot, schimmel en ongedierte, waardoor het zijn isolerende capaciteit behoudt gedurende vele jaren.

Heeft elke woning een spouwmuur?

Nee, niet elke woning heeft een spouwmuur. De aanwezigheid van een spouwmuur hangt af van de bouwstijl en het bouwjaar. Over het algemeen hebben oudere woningen, gebouwd vóór de jaren 1920, geen spouwmuur. Deze huizen hebben meestal massieve muren zonder openingen tussen de binnen- en buitenmuur. Woningen gebouwd tussen 1920 tot 1980 hebben vaak een holle spouwmuur. Vanaf de jaren 80 werden woningen standaard voorzien van spouwmuurisolatie.



Wat kost spouwisolatie?
  • Isolatie vochtproblemen

    Isolatie vochtproblemen

    Isolatie vochtproblemen

    Isolatie vochtproblemen

Hoe worden HR++ EPS parels aangebracht?

Voordat we spouwmuurisolatie in uw woning aanbrengen, voeren we spouwmuurinspectie uit. De grondige inspectie geeft inzicht over de staat en breedte van de spouw en de kwaliteit van de muren. Eventuele bestaande vochtproblemen of schade moeten eerst worden verholpen voordat de isolatie wordt aangebracht. Wanneer we gaan isoleren brengen onze experts kleine boorgaten aan in de buitenmuur. Via de geboorde gaten worden de HR++ EPS parels of AminoFoam met behulp van een speciale machine in de spouwmuur geïnjecteerd. De parels worden vermengd met een bindmiddel. Dit zorgt ervoor zorgt dat de parels aan elkaar kleven, op hun plaats blijven en niet meer kunnen inzakken. Ook niet na jaren. De lijm en de parels zijn van dien aard dat er voldoende ventilatieruimte tussen de parels blijft om het condens via ventilatierooster te kunnen afvoeren.


Nadat de spouwmuur volledig is gevuld met de HR++ EPS parels of AminoFoam, worden de boorgaten netjes afgedicht met mortel.


Gratis inspectie aanvragen

Zo voorkomt spouwmuurisolatie vochtproblemen

Spouwmuurisolatie kan vochtproblemen helpen voorkomen door het creëren van een barrière tegen vochtinfiltratie en condensatie. Het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt bij spouwmuurisolatie, zoals HR++ EPS parels, heeft van nature waterafstotende eigenschappen. Dit betekent dat het geen water opneemt en vocht niet doorlaat. Het voorkomt dat vocht van buitenaf de binnenmuur bereikt.


De spouwmuurisolatie wordt zo aangebracht dat deze dampdoorlatend is: aanwezig vocht (in spouwmuren is altijd wat vocht aanwezig) kan via ventilatierooster ontsnappen en hoopt niet op tussen de muur en het isolatiemateriaal. Doordat spouwmuurisolatie de temperatuur van de muren verhoogd, zijn er minder condensatieproblemen. Spouwmuurisolatie met HR++ EPS-parels is ook interessant voor uw woning. Neem contact met ons op voor uitgebreide, maatwerk informatie.



Gratis inspectie aanvragen

Hoelang blijft spouwmuurisolatie werken?

Een professionele en kwalitatieve installatie van spouwmuurisolatie is cruciaal voor de duurzaamheid ervan. Een slechte installatie kan leiden tot verzakking, kieren of onvolledige isolatie, waardoor de effectiviteit ervan wordt verminderd. Daarom is het belangrijk om een gerenommeerd en ervaren isolatiebedrijf te kiezen. Niet alleen hoe de isolatie is aangebracht, maar ook het gekozen isolatiemateriaal zelf is bepalend voor de elvenduur.  


HR++ EPS parels hebben een lange levensduur. Ze behouden hun isolerende eigenschappen gedurende vele jaren. Bovendien is na-isoleren niet nodig. EPS-korrels worden met een lijmmiddel in de muur gespoten, en behouden daarna voor tientallen jaren hun stabiliteit zonder in te zakken of te vervormen. Koudebruggen die ontstaan door inzakken van isolatie behoort dus tot het verleden.


Zijn HR++ EPS parels milieuvriendelijk?


EPS (geëxpandeerd polystyreen) parels, zoals gebruikt bij spouwmuurisolatie, hebben zeker enkele milieuvoordelen. Door het gebruik te maken van EPS parels als isolatiemateriaal verminderd het energieverbruik. Minder stoken levert een bijdrage aan  energie-efficiëntie.


EPS parels zijn licht van gewicht, duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze behouden hun isolerende eigenschappen gedurende vele jaren en vereisen geen onderhoud. Bij sloop van een gebouw of muur kan EPS eenvoudig worden verzameld en worden gerecycled. Ze kunnen worden omgezet in nieuwe EPS-producten of worden gebruikt als grondstof voor andere toepassingen. Het is daarbij wel belangrijk dat het verwijderen bedachtzaam wordt uitgevoerd. Bij onjuiste afvalpraktijken kan EPS bijdragen aan milieuvervuiling omdat het in de natuur niet afbreekt.


Wilt u meer weten over de eigenschappen van EPS-parels als spouwmuurisolatie? Wilt u met spouwmuur isolatie vochtproblemen oplossen of heeft u vragen over dit onderwerp? Isosel Spouwmuurisolatie staat voor u klaar voor het geven van antwoorden.



Gratis inspectie aanvragen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Besparing spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Besparing spouwmuurisolatie: wat is de besparing bij spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is een slimme en efficiënte manier om energie te besparen en het comfort in uw woning te verhogen. Bij Isosel Spouwmuurisolatie gebruiken we twee type isolatiematerialen die bewezen hoogwaardig en effectief zijn: AminoFoam en HR++ EPS parels.
Hoe spouwmuren isoleren
door Rini Petersen 28 mrt., 2024
Hoe spouwmuren isoleren op een duurzame manier? Welke isolatiematerialen zijn het meest effectief voor mijn woning en hoe pak ik het isoleren van een spouwmuur aan als het nodig is om te na-isoleren? Bij Isosel Spouwmuurisolatie bent u voor de meest moderne manier van spuwmuurisolatie aan het juiste adres.
Wat levert spouwmuurisolatie op
door Rini Petersen 23 feb., 2024
Wat levert spouwmuurisolatie op? Tot wel 600m3 gas per jaar besparen? Spouwmuurisolatie levert direct energiebesparingen op. Bij Isosel Spouwmuurisolatie hebben veel ervaring met het isoleren van zowel holle spouwmuren als met na-isoleren van spouwen met verouderde isolatie met EPS parels en Aminofoam.
Share by: