Blog Layout

Welke spouwmuurisolatie is het beste? Spouwmuur informatie & TIPS

Welke spouwmuurisolatie is het beste

Spouwmuurisolatie bekeken vanuit efficiëntie, natuurvriendelijkheid en duurzaamheid

Welke spouwmuurisolatie is de beste? We zijn het er allemaal wel over eens dat isolatie, goede keus is comfortabeler te wonen, minder te stoken en zo te besparen op energiekosten. Maar welke spouwmuurisolatie is eigenlijk de beste? In dit blog kijken we naar de efficiënte, natuurvriendelijkheid en duurzaamheid van spouwmuurisolatie.

Welke functie heeft spouwmuurisolatie? 

Voor we bekijken welke spouwmuurisolatie op dit moment de beste keus is, bekijken we eerst welke functie spouwisolatie heeft. Spouwmuurisolatie is een oplossing voor meerdere problemen. Door de buitenmuren te isoleren, wordt de warmteoverdracht van de muur en dus het warmteverlies naar buiten verminderd. De wandoppervlakken binnenin blijven warmer, het leefklimaat wordt comfortabeler in zomer en winter en de stookkosten worden verlaagd.


Eind jaren zeventig werd het normaal om nieuwbouwwoningen te isoleren. Bij woningen van daarvoor gaat veel van de energie en daarmee warmte verloren via de buitenmuren. Woningen van na die tijd kunnen te maken hebben met ingezakte, verouderde of beschadigde isolatie. De belangrijkste reden om te isoleren zijn energiebesparing en verhogen van het wooncomfort. Ook is het tegengaan van vocht in de woning een reden om spouwmuren te gaan isoleren. 


Gratis inspectie aanvragen
welke spouwmuurisolatie is het beste

Welke spouwisolatie kom het beste naar voren? 

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en steenwol zijn de twee meest voorkomende isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie. Bij Isosel werken we uitsluitend met EPS HR ++ Parels voor spouwmuurisolatie. EPS is ongevoelig voor vocht en schimmel, het verzakt niet zodat navullen niet nodig is, maar bovenal is de isolatiewaarde van EPS HR++ parels zeer hoog.


Gratis inspectie en hulp

EPS isolatiekorrels of isolatieparels 

EPS kennen de meeste mensen als ‘piepschuim’. Het is een materiaal met een zeer hoge isolatiewaarde dat eenvoudig te vervaardigen is. EPS wordt verwerkt tot isolatieplaten. Voor gebruik als spouwmuurisolatie worden de korrels los in de spouwmuur geblazen.


Voor spouwmuurisolatie zijn grijze EPS parels zeer geschikt. De grijze kleur komt van grafiet. Dit wordt tijden het productieproces toegevoegd. Grafiet werkt als een spiegel die warmtestraling door het schuim vermindert. Dit effect zorgt ervoor dat er bij het produceren tot 50% op grondstof kan worden bezuinigd, ten opzichte van wit ‘piepschuim’. Met andere woorden: het maakt EPS nog effectiever als isolatiemateriaal tegen minder kosten. 



Gratis inspectie op locatie

Minerale wol? Goed of slecht?

Het op een na meest voorkomende materiaal voor gevelisolatie is minerale wol. Dit materiaal heeft net als EPS een hogere brandveiligheid en isoleert goed. Minerale wol wordt als spouwmuurisolatie bij bestaande woningen als vlokken in de spouw aangebracht. Het nadeel is dat het materiaal na verloop van tijd kan inzakken. Wanneer dit gebeurd ontstaan er zogenaamde koudebruggen. Deze hebben altijd een negatief effect op het isolerend vermogen. Voor een blijvend goede isolatie moet de spouw na verloop van tijd worden nagevuld.


Welke spouwmuurisolatie voor uw pand het meest geschikt is, wat het kost om de isolatie aan te laten brengen, en hoeveel spouwmuurisolatie u oplevert, kunnen onze experts tijdens een schouw voor u berekenen.


Gratis inspectie aanvragen

Welke spouwmuurisolatie als mijn huis al geïsoleerd is?

Welke spouwmuurisolatie er vroeger ook gebruikt werd: de moderne varianten zijn beter! Innovatie heeft ervoor gezorgd dat we nu isolatiematerialen kennen die aan hogere eisen als vocht- en schimmelbestendigheid kunnen voldoen. Ook zijn we anders gaan denken over isoleren. Met name kennis over CO2 uitstoot en hogere energiekosten maken dat we meer waarde hechten aan de vraag welke spouwmuurisolatie het meest rendabel is op elk gebied.


Door een lagere isolatiewaarde voldoen oude thermische isolatiecomposietsystemen – bijvoorbeeld uit de jaren '80 – vaak niet meer aan de eisen. Door verzakking van het isolatiemateriaal, maar ook door het aanknagen van dieren in de spouwmuur kunnen locaties ontstaan zijn waar geen isolatiemateriaal meer aanwezig is. In dat geval loont het om de spouwmuur na te vullen. Welk isolatiemateriaal daarvoor het meest geschikt is, kan een spouwinspectie uitwijzen. In bijna alle gevallen is navullen met EPS HR+++ parels de beste optie. Dankzij het kleine formaat van de parels kunnen deze overal in de spouw goed verdeeld worden. De spouw is hierna goed geïsoleerd en koudebruggen behoren tot het verleden.


Gratis inspectie aanvragen
  • muien in de spouwmuur

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Huisisolatie tip 

    muien in de spouwmuur
  • Hoe werkt spouwmuurisolatie?

    In de winter houden geïsoleerde buitenmuren meer warmte vast. Dit heeft tot gevolg dat de binnenruimte, met minder energieverbruik, toch aangenaam aanvoelt. In de zomer daarentegen duurt het langer voordat de warmte kan binnendringen. 

    EPS HR++ isolatieparels worden via boorgaten in de buitenmuur in de spouw geblazen. Dit gaat samen met een voor mens en natuur onschadelijke lijm die de korrels stabiliseert. Binnen deze stabilisatie blijft ruimte om vocht, dat altijd in een spouwmuur aanwezig is, via luchtroosters af te voeren. Nadat de isolatie is aangebracht, heeft u direct profijt van het isolerende effect. 


  • Welke spouwisolatie is nodig voor mijn woning of bedrijfspand?

    Wilt u weten welke spouwisolatie de beste is voor uw pand? Het antwoord op deze vraag start bij onze een gratis spouwmuurinspectie. Vraag deze gratis spouwinspectie aan! U ontvangt na de schouw uitgebreid advies over de staat van de spouwmuur en welke spouwmuurisolatie voor uw isolatieproject het best is. Daarnaast vertellen wij u meer over de subsidiemogelijkheden voor spouwmuurisolatie. Goed isoleren, start met goed advies! 

Contact

Wij voeren een gratis inspectie uit op locatie. Neem contact op Isosel Spouwmuurisolatie of vul onze aanvraagformulier in. Wij reageren op werkdagen binnen 4 uur.

Gratis inspectie aanvragen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Besparing spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Besparing spouwmuurisolatie: wat is de besparing bij spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is een slimme en efficiënte manier om energie te besparen en het comfort in uw woning te verhogen. Bij Isosel Spouwmuurisolatie gebruiken we twee type isolatiematerialen die bewezen hoogwaardig en effectief zijn: AminoFoam en HR++ EPS parels.
Hoe spouwmuren isoleren
door Rini Petersen 28 mrt., 2024
Hoe spouwmuren isoleren op een duurzame manier? Welke isolatiematerialen zijn het meest effectief voor mijn woning en hoe pak ik het isoleren van een spouwmuur aan als het nodig is om te na-isoleren? Bij Isosel Spouwmuurisolatie bent u voor de meest moderne manier van spuwmuurisolatie aan het juiste adres.
Wat levert spouwmuurisolatie op
door Rini Petersen 23 feb., 2024
Wat levert spouwmuurisolatie op? Tot wel 600m3 gas per jaar besparen? Spouwmuurisolatie levert direct energiebesparingen op. Bij Isosel Spouwmuurisolatie hebben veel ervaring met het isoleren van zowel holle spouwmuren als met na-isoleren van spouwen met verouderde isolatie met EPS parels en Aminofoam.
Share by: