Blog Layout

Muizen in spouwmuur?

Muizen in de spouwmuur en spouwisolatie 

Hoor je geritsel, gekrabbel en geknaag vanuit de spouwmuur, dit duidt bijna altijd op muizen in de spouw. Muizen in de muur verraden zich door geluid. De kleine knagers houden zich namelijk allesbehalve stil en verraden zo al snel hun aanwezigheid. Maar wat doe je tegen muizen in de spouwmuur, wanneer deze kleine plaaggeesten wel in de spouw kunnen komen, maar jij niet?

Muizen in de spouw, en nu?

Heb je een muis in de muur? Dan heb je er meerdere. Muizenleven nooit alleen, maar altijd in families. Muizen gebruiken ventilatiegatenom in de spouw te komen. Daar zitten ze warm, beschut en hebben ze een snelletoegang tot overal in de woning. Of je muizen nu schattig vindt, of er juistbang voor bent: muizen in de spouwmuur laten verblijven is geen goed idee.Muizen die zich ophouden in spouwmuren, gelden als ongedierte. Niet alleen is hetgeluid dat ze maken irritant, muizen kunnen ook ziekten overbrengen en schadeaan bouwmateriaal aanbrengen.



Gratis inspectie aanvragen
muizen in de spouwmuur

Schade door muizen

Omdat de tanden van muizen levenslang blijven groeien, moeten de diertjes continu knagen om hun tanden niet te lang te laten worden. En dan is er nog het probleem van dode muizen in de spouwmuur. Een muis wordt gemiddeld anderhalf tot 2 jaar oud. Heb je eenmaal muizen in de spouwmuur, dan is de kans groot dat zich daar niet alleen jonge families in bevinden, maar ook oudere muizen die sterven. Rottende muizen zorgen voor stankoverlast en trekken weer ander ongedierte aan.



Gratis inspectie en hulp

Hoe komen muizen in de spouw?

Muizen willen zich kunnen verstoppen. In de zomer kan dit nog wel buiten, maar in de winter zoeken ze graag de beschutting en warmte op. Achter de gevel in de spouw is voor muizen een ideale locatie. Ze worden er niet lastig gevallen en zijn toch in de buurt van voedsel. De dubbelwandige muren zoals bij een spouwmuur, zijn voor muizen een paradijs om in te overwinteren. Als je muizen in de muur hebt, zijn de knaagdieren waarschijnlijk je huis binnengekomen via ventilatiegaten. Ventilatiegaten zijn voor muizen en ander ongedierte in de spouwmuur ideale toegangspoorten.

Gratis inspectie op locatie

Spouwmuurgaten dichten

Spouwmuren zonder isolatie leveren vochtproblemen op. Dit komt omdat er altijd vocht in de spouw aanwezig is. Via ventilatie kan dit ontsnappen voordat er vochtproblemen ontstaan. Spouwmuurgaten dichten om muizen buiten de spouw te houden is daarom geen goed idee. Wel kunnen fijnmazige ventilatieroosters hun dienst bewijzen. Aan een gaatje van een halve centimeter hebben muizen genoeg om binnen te komen. Wat ook opgaat voor andere soorten ongedierte als spinnen die ook graag in de spouwmuur leven. Openingen van speciale ventilatieroosters dienen dienen dus zeer klein te zijn en het materiaal bovendien knaagdier-proof. 


Spouwmuur isoleren tegen muizen 

De spouwmuur isoleren tegen muizen kan effectief zijn. Maar niet elk isolatiemateriaal is muiswerend. De gedachte: ‘Wanneer de spouw gevuld is met isolatiemateriaal is er geen ruimte voor muizen’, gaat helaas niet zomaar op. Muizen houden van materiaal dat ze makkelijk kunnen gebruiken als nestmateriaal. Ook houden ze van zacht materiaal waar ze zich eenvoudig een weg doorheen kunnen knagen om een goede nestplaats of voedsel te vinden. Muizen eten niet van spouwmuurisolatie, maar ze knagen er doorheen om een nest of een toegang of uitgang te maken. Minerale wol, maar ook PUR-schuim schrikt muizen niet af.


Ze kunnen het gebruiken als nestmateriaal, maar er zich ook eenvoudig een weg door knagen. Wanneer ze vervolgens ergens een opening in de muur vinden, kunnen ze via de spouwisolatie op elke verdieping tevoorschijn komen. 

Isolatieparels tegen muizen? 

Kiezen voor spouwmuurisolatie is een huisisolatie tip die meerdere voordelen heeft. Het weglekken van warmte via de spouwmuur ontstaat door temperatuurverschillen tussen buiten- en binnenmuren. Zonder isolatie is de binnenmuur kouder en onttrekt zo meer warmte uit de ruimte. Dat is jammer, want het zorgt ervoor dat er meer energie nodig is om de ruimte te verwarmen en warm te houden.


Spouwmuurisolatie zorgt er ook voor dat er minder condensvorming ontstaat op muren en ramen. Wie in een warme supermarkt de glazendeur van een koelvitrine opent ziet al vrij snel condensvorming op het glas. Hetzelfde effect treedt op bij slecht geïsoleerde muren. Op het koudste punt vormen zich water op de muur, het behang of in het pleisterwerk. Voor schimmels ideaal, voor mensen onprettig. Zelfs zonder dat u ze ziet kunnen schimmelsporen de luchtwegen beschadigen of allergieën veroorzaken! Spouwmuurisolatie zet een rem op schimmelvorming.


Gratis inspectie aanvragen

Isolatieparels tegen muizen? 

Om muizen uit de spouwmuur te houden zijn zowel speciale roosters als solide isolatie te gebruiken. Een solide isolatie is onaantrekkelijk om aan te knagen. Isolatieparels zijn gemaakt van EPS (piepschuim), waaraan grafiet is toegevoegd. De grijs-zwarte isolatieparels hebben een zeer hoge isolatie waarde. Het is een moderne en zeer effectieve vorm van spouwmuurisolatie. Isolatieparels kunnen gebruikt worden om spouwmuren te isoleren, of om spouwmuren na te isoleren. Ook is het materiaal geluidsisolerend en brandveilig. EPS behoort tot de materialen die niet rotten en niet gevoelig zijn voor schimmels, maar waar muizen zich doorheen kunnen knagen. Wanneer u de spouw wilt laten isoleren met ESP HR++ EPS parels moeten bestaande muizen in de spouw eerst verjaagd worden.



  • muien in de spouwmuur

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Huisisolatie tip 

    muien in de spouwmuur

HR++ EPS parels isolatie en muizen 

Wanneer u ESP HR++ EPS parels wil laten aanbrengen is dat de beste keus wanneer u een hoge rendement spouwisolatie wenst. Omdat piepschuim geen indruk maakt op tanden van muizen is het belangrijk dat de muizen eerst uit de spouw verdreven worden alvorens wij de isolatie kunnen aanbrengen. Bij een echte muizenplaag is hierbij de inzet van een specialist de snelste methode. Ook kunnen we enige tijd voorafgaand aan de isolatiewerken speciale ventilatierooster laten plaatsen die nieuwe muizen en ander ongedierte buiten de spouw houden. 



Gelukkig heeft niet iedereen muizen in de spouw. Heeft u het vermoeden dat deze kleine knaagdieren zich wel in de spouw van uw woning ophouden, en wilt u weten wat de beste aanpak is op het gebied van spouwisolatie en muizen in de spouw? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag bij u langs voor een schouw en advies. 


Gratis inspectie aanvragen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Besparing spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Besparing spouwmuurisolatie: wat is de besparing bij spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is een slimme en efficiënte manier om energie te besparen en het comfort in uw woning te verhogen. Bij Isosel Spouwmuurisolatie gebruiken we twee type isolatiematerialen die bewezen hoogwaardig en effectief zijn: AminoFoam en HR++ EPS parels.
Hoe spouwmuren isoleren
door Rini Petersen 28 mrt., 2024
Hoe spouwmuren isoleren op een duurzame manier? Welke isolatiematerialen zijn het meest effectief voor mijn woning en hoe pak ik het isoleren van een spouwmuur aan als het nodig is om te na-isoleren? Bij Isosel Spouwmuurisolatie bent u voor de meest moderne manier van spuwmuurisolatie aan het juiste adres.
Wat levert spouwmuurisolatie op
door Rini Petersen 23 feb., 2024
Wat levert spouwmuurisolatie op? Tot wel 600m3 gas per jaar besparen? Spouwmuurisolatie levert direct energiebesparingen op. Bij Isosel Spouwmuurisolatie hebben veel ervaring met het isoleren van zowel holle spouwmuren als met na-isoleren van spouwen met verouderde isolatie met EPS parels en Aminofoam.
Share by: